Senioranpassa Androidmobilen enkelt | Mobil
http://mobil.mkf.se/tips-tricks/senioranpassa-androidmobilen-enkelt
564988
Tips & Tricks
Tips & Tricks

Senioranpassa Androidmobilen enkelt

[{ msrc: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/doro%20topp.jpg?itok=DptUZpI5', src: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/doro%20topp.jpg?itok=zwoRObk4', osrc: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/doro%20topp.jpg', w: 2000, h: 1335, title: ' ' },]
Vill du ha en Androidmobil men börjar få lite sämre syn? Här är några tips på hur du gör mobilen lite lättare att använda.

En smartphone är egentligen inte krångligare att använda än en gammaldags knapptelefon, och det har nu gått snart 10 år sedan den första Iphone började säljas i Sverige. Det betyder troligen att även de flesta som passerat 65 i dag är smartphoneanvändare.

När man blir äldre börjar däremot synen, och kanske även hörseln, ofta försämras och där kan smartphonens användargränssnitt försöka ställa till det. Man försöker klämma in mycket information på en liten skärmyta.

Mobiltillverkaren Doro har specialiserat sig på den här målgruppen med en serie telefoner, både smartphones och vanliga knapptelefoner, med specialanpassade menysystem och nödlarmsknapp på baksidan. Men du kanske inte känner att du behöver en specialtelefon, men vill ändå ha lite anpassningar som gör telefonen lättare att använda? Här är några tips.

Välj en mobil med större skärm

Den enklaste och mest uppenbara åtgärden att börja med är förstås att välja en telefon med större skärm. Eftersom användargränssnittet är detsamma oavsett skärmstorlek får du då också större text, ikoner och allt annat.

Skillnaden i skärmstorlek mellan mindre och större smartphones är i dag inte monumental, men om du till exempel behöver läsglasögon kan det vara skillnaden mellan att kunna läsa text på skärmen med eller utan glasögon.

Det brukade vara enkelt att tipsa om stor skärm genom att ange ett mått i tum på lämpliga skärmar, men det har tillkommit en komplikation när skärmarna har börjat få olika form. Den traditionella skärmformen brukar kallas 16:9, eftersom längden på skärmen är sexton niondelar av bredden. Nu har det dock blivit vanligt med mer långsmala skärmar som täcker större del av mobilens framsida i 18:9-format (det vill säga dubbelt så hög som bred) eller till och med 18,5:9 eller 19:9. Dessa skärmar är visserligen större, men med samma bredd, så text och bild blir inte ett dugg större, det ryms bara mer av dem.

En skärms storlek i tum mäter man på diagonalen, så det finns inget sätt att utifrån den avgöra att, säg, en Huaweimobil med 5,7 tum skärm har bredare skärm med större text än en Samsungmobil med 5,8 tum skärm.

I stället tipsar vi här om ett par exempel på bra telefoner med bredare skärm som ger större text.

Prisvärd med bra skärm

Nokiatelefonerna görs av finska HMD Global som licensierar varumärket. De utmärker sig för en enkel Androidversion utan en massa extra förinstallerade appar. Telefonen är prisvärd med bra skärm, men har möjligen lite väl klen processorkraft.

Nokia 6
Skärmstorlek: 5,5 tum
Upplösning: 1080 x 1920 pixel
Chipset: Snapdragon 430
Minne: 32 GB lagring, 3 GB RAM
Operativsystem: Android 8.0
Pris: 2400 kr
Länk till vårt test av Nokia 6

Snabb och bättre kamera

Anrika Motorola ägs nu av kinesiska Lenovo, och utmärker sig för prisvärda mellanklassmobiler som denna. Jämfört med Nokia 6 får du bättre kamera och snabbare processor, med en liknande design och kvalitetskänsla. Androidversionerna är snarlika.

Motorola Moto G5S Plus
Skärmstorlek: 5,5 tum
Upplösning: 1080 x 1920 pixel
Chipset: Snapdragon 625
Minne: 32 GB lagring, 4 GB RAM
Operativsystem: Android 7.1
Pris: 2700 kr
Länk till vårt test av Moto G5s Plus

Prisvärd med topprestanda

5T från kinesiska Oneplus är en riktigt prisvärd mobil med topprestanda trots en betydligt lägre prislapp än andra toppmodeller. Nackdelen är att du inte kan köpa telefonen i butik eller rabatterad från vilken teleoperatör som helst, även om telia och Halebop nu börjar sälja mobilen. Förutom dem och ett fåtal webbutiker är det Oneplus hemsida som gäller.

Oneplus 5T
Skärmstorlek: 6,01 tum
Upplösning: 1080 x 2160 pixel
Chipset: Snapdragon 835
Minne: 64 GB lagring, 6 GB RAM eller 128 GB lagring, 8 GB RAM
Operativsystem: Android 8.0
Pris: 5000 kr
Länk till vårt test av Oneplus 5T

Dyr med unika funktioner

Samsung Galaxy Note 8 är med marginal dyrast i vår uppräkning, men av de telefoner vi räknar upp har den också den bästa skärmen och den bästa kameran. Dessutom pennan med en rad unika och användbara funktioner, inte minst att du kan skriva direkt på släckt skärm och använda den som anteckningsblock.

Samsung Galaxy Note 8
Skärmstorlek: 6,3 tum
Upplösning: 1440 x 2960 pixel
Chipset: Exynos 8895
Minne: 64 GB lagring, 6 GB RAM
System: Android 7.1.1
Pris: 9500 kr
Länk till vårt test av Note 8

Anpassa inställningarna

Androidsystemet har en hel uppsättning inställningar för att justera systemet för särskilda behov och begränsningar av sinnen, som man kanske inte självklart hittar när man har en ny telefon. Dessutom har många tillverkare gjort egna lösningar eller modifieringar av dessa inställningar. Det är därför inte helt lätt att rent generellt beskriva hur du ändrar dessa inställningar, men grunderna är desamma.

Du börjar med att leta upp telefonens inställningar. De finns som en ikon bland apparna och som ett kugghjul i notifieringsfältet som du får när du sveper ner från telefonens överkant. Väl inne bland inställningarna hittar du troligen en meny med namnet Tillgänglighet. Det är här du kan justera telefonens användargränssnitt efter nedsatt syn eller hörsel. Några exempel på användbara funktioner som förmodligen finns under denna meny är:

Talkback: läs upp text som visas

Det här kallas Voice Assistant i Samsung Galaxy S8, och en relaterad funktion är markera och tala. Gemensamt för dem är att en röst läser upp vad du gör på skärmen och vad som händer på telefonen. För den som börjar få riktigt svårt att se är det en ovärderlig funktion, men om du inte behöver den är den å andra sidan rätt distraherande, så den rekommenderas bara om du har en svårare synskada.

Förstoring: se på närmare håll

Det här kan även heta förstoringsrörelse, visningsstorlek eller skärmzoom, och är utformat rätt annorlunda från enhet till enhet. Grundidén är att du kan zooma in så att allting på skärmen blir större. Dels kan man välja att ikoner och liknande visas större som standard, dels finns det ofta inställningar för att till exempel knacka tre gånger på skärmen, varpå du kan zooma på skärmen genom att dra isär två fingrar precis som du gör när du zoomar bilder.

Text: välj bättre läsbarhet

Här finns ett par inställningar som du kan laborera med för att få bättre läsbarhet på skärmen. Dels kan du justera textstorleken så att all text som visas på skärmen blir större. Dels finns ofta en inställning för text med hög kontrast, som gör texten lite skarpare i kanterna och därmed tydligare.

På vissa mobiler, till exempel Galaxy S8, kan du dessutom justera typsnittet om du tycker att standardtypsnittet är svårläst. Den här funktionen har dock inte alla mobiler.

Omfattande anpassningsmöjligheter

Som bekant kan du själv installera appar med nya funktioner på din smartphone, men det är inte säkert att du känner till att på Android (till skillnad från Iphone) är hela systemet med startskärm och applåda i sig en app, som du kan byta ut genom att installera en annan startskärmsapp.

Det här är särskilt användbart om du tycker att telefonens menysystem är krångligt eller svårläst, för det finns en uppsjö av hemskärmsappar som vänder sig till äldre eller folk i allmänhet som vill ha enklare huvudskärm med större text.

Vi har valt ut fyra appar som vi tycker är tillräckligt bra och som alla har det gemensamt att de har stöd för svenska som språk, vilket inte är självklart för den här typen av appar. Vi går inte igenom dem i detalj, för uppläggen är likartade och de skiljer sig främst till utseendet, så titta på skärmdumparna och välj en du tycker ser trevlig ut.

Gemensamt för dem är att du får en startskärm med ett enkelt menysystem som har fokus på att lätt komma åt att ringa och skicka SMS. I appen ingår även en telefonuppringare och oftast en SMS-app med stor, tydlig text. Däremot gömmer sig standard-Android strax under ytan, och om du till exempel går in i inställningarna eller använder kameran är du strax tillbaka i det vanliga (krångligare) användargränssnittet.

När du har mer än en hemskärmsapp, vilket du har när du installerat någon av nedan, kommer du att få frågan vilken du vill använda. Välj den du har installerat och se till att trycka på alternativet för att använda denna app varje gång så slipper du att få frågan igen. Skulle du ångra dig kan du ändra detta under inställningar/appar, där du får gräva lite för att hitta alternativ för standardappar. 

Fakta Hemskärmsappar

Big Launcher

Pris: Gratis prova på, 99 kr för fullständig version
Big Launcher är inte snygg, men den har en startskärm med ett fåtal tydliga ikoner till basfunktionerna. En av dem är en SOS-knapp där du kan lägga till nummer som du vill slå automatiskt om något händer dig. Egen telefonapp och SMS-app med större text och siffror finns, men tangentbordet när du skriver är telefonens standardtangentbord.

Koala

Pris: Gratis prova på, 47 kr för fullständig version
Koala har en lista med funktioner med ikoner och stor text på svenska som du skrollar i, och egen telefon- och SMS-app. SMS-appen har också ett eget tangentbord med större knappar. Betalversionen av appen ger dig dessutom en enklare kamera- och fotogalleriapp.

Large Launcher

Pris: Gratis, köp i appen
Large Launcher finns som separata appar med mörk eller ljus bakgrund, med ikoner i rutnät med text under som inte alltid får plats. Var beredd på att reklam dyker upp i appen på oväntade ställen.

Simple Senior Phone

Pris: Gratis, reklam i appen
Den här appen är ännu mer fokuserad på att ringa, skicka textmeddelanden eller skicka nödmeddelande än Big Launcher, och du får jobba för att ens hitta till övriga appar, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på hur du använder mobilen. SMS-appen har ett eget tangentbord med extrastora knappar där bara en del av bokstäverna i taget syns.