Smarta lampan Philips Hue nu i version utan hubb | Mobil
http://mobil.mkf.se/nyheter/smarta-lampan-philips-hue-nu-i-version-utan-hubb
567224
Nyheter
Bluetooth-baserad och bakåtkompatibel

Smarta lampan Philips Hue nu i version utan hubb

[{ msrc: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/hue_bluetooth.jpg?itok=P7cr_7bd', src: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/hue_bluetooth.jpg?itok=6XUCKu5O', osrc: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/hue_bluetooth.jpg', w: 2000, h: 1333, title: ' ' },]
Philips Hue lanseras nu i en Bluetooth-version som fungerar både med och utan hubb.

När det kommer till smarta glödlampor som kan styras på distans, få sin färg justerade och kopplas till program, får Philips Hue sägas höra till de ledande. Philips system kräver dock en viss investering i form av en hubb som alla lampor styrs från innan man kan komma igång, och för många är det främst möjligheten att slå av och på lampor på distans eller med mobilen man vill åt, och då är Hue onödigt dyrt och komplicerat.

Detta verkar Signify, som tillverkaren nu heter efter att Philips brutit ut sin lamptillverkning i separat bolag, ha insett, och man lanserar därför en Bluetooth-baserad produktserie som inte kräver någon hubb, men som samtidigt går att koppla ihop med övriga Hue-systemet om man senare skulle vilja uppgradera.

Lamporna finns till en början med socklarna E27 ("stor glödlampssockel") och GU10, där den vita dimbara lampan kostar 199 kronor, 299 kronor för vit med justerbar färgton, och 629 kronor om du vill kunna välja färg på lampan helt fritt.

Lamporna styrs fortfarande med Hue-appen i mobilen, men kommunicerar alltså direkt med mobilen via Bluetooth. Jämfört med ordinarie Hue-system har Bluetooth-varianten vissa begränsningar. Du kan fortfarande röststyra dem med Google Home, men om du vill använda Apple Homekit moste du ha en basstation. Du kan bara ha 10 lampor samtidigt, mot 50 med hubb, och du kan inte gruppera dem per rum så att du kan styra alla lampor i ett rum med ett kommando.

Men skulle du med tiden störa dig på dessa begränsningar kan du som sagt köpa en Phililps Hue Bridge och koppla in dina Bluetooth-lampor till denna i efterhand.

Lamporna börjar säljas till hösten, och Signify lovar fler modeller med Bluetooth senare under året och nästa år.

Ämnen