Huawei har presenterat sitt Android-alternativ Harmony OS | Mobil
http://mobil.mkf.se/nyheter/huawei-har-presenterat-sitt-android-alternativ-harmony-os
567384
Nyheter
Ska även gå att använda på smartphones

Huawei har presenterat sitt Android-alternativ Harmony OS

[{ msrc: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2019-08-09_kl._14.05.55.png?itok=1aOE6x2T', src: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2019-08-09_kl._14.05.55.png?itok=PD-QP22y', osrc: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2019-08-09_kl._14.05.55.png', w: 1051, h: 622, title: ' ' },]
Huawei har en aning oväntat plötsligt valt att offentliggöra det alternativ till Android som man haft under utveckling under flera år, och som man kan komma att använda om man skulle förbjudas att fortsätta med Googles plattform.

Situationen med Google och Huawei är fortsatt oklar i kölvattnet av den amerikanska svartlistningen av Huawei. Möjligen kommer den kinesiska techjätten även fortsättningsvis att kunna använda sig av operativsystemet Android, men det föreligger också en stor risk för att man inom kort måste hitta något alternativ, då amerikanska bolags möjligheter att handla med Huawei just nu är kraftigt begränsade.

Det har aldrig varit någon hemlighet att Huawei under flera år har haft ett eget operativsystem under utveckling kallat Hongmeng OS, men däremot så har det på senare tid kommit förvirrande och ibland aningen motsägelsefulla uttalanden kring vad syftet med det egna operativsystemet egentligen är. Tidigare under sommaren kom beskedet att Hongmeng OS inte alls är avsett för mobila enheter, utan är utvecklat med produkter som faller inom kategorin ”sakernas internet” i åtanke. Senare har dock talespersoner för Huawei sagt att Hongmeng OS mycket väl kan komma att utvecklas till att omfatta även smartphones. Nu har bilden klarnat en aning, då Huawei i samband med sin utvecklarkonferens i Kina plötsligt och något oväntat valt att offentliggöra operativsystemet, som får namnet Harmony OS utanför Kina. 

Har stöd för Android-appar

Precis som tidigare uppgifter gjort gällande så handlar det om ett operativsystem med stöd för en rad olika typer av hårdvara. Bland annat tv-apparater, bärbara datorer, wearable tech-enheter och – just det – smartphones. Huawei har även berättat att operativsystemet har stöd för Android-appar, och att det ska vara både snabbare och säkrare än Googles operativsystem. Den primära planen är att förse datorer och tv-apparater med operativsystemet under 2020, men hur det blir på smartphonesidan är fortfarande oklart. Huawei säger att man kommer att gå vidare med Android tillsvidare, men att Harmony OS kan bli ett alternativ om man skulle stängas av från Android.

Bland de detaljer som Huawei avslöjat hör att systemet ska baseras på en mikrokärna, och i det avseendet påminner det om Googles eget framtidssystem Fuchsia. Huawei har också sagt att av säkerhetsskäl kommer det inte att gå att få root access i systemet, vilket man som bekant kan med Android.

Det förekommer även ännu obekräftade uppgifter om att den första enhet som kommer att förses med det nya operativsystemet blir en smart display signerad Huaweis systervarumärke Honor, och att den ska presenteras redan i morgon på Huaweis utvecklarkonferens. Hur det blir med den saken återstår förstås att se. Det finns fortfarande en del hinder som Huawei måste ta sig förbi när det gäller Harmony OS på smartphones. Framför allt så måste utvecklarna välja att kompilera sina Android-appar för det nya operativsystemet, då tanken med det är att en app ska fungera på flera olika typer av enheter, med allt vad det innebär av anpassning till olika skärmstorlekar med mer.

Sammanfattningsvis kan man säga att Huawei står inför en rejäl utmaning med Harmony OS, men att det fortfarande är långt ifrån säkert att man kommer att nödgas rulla ut det till sina telefoner.