Arm släpper ny arkitektur för processorer – rustar för nästa 10 år | Mobil
1
1
http://mobil.mkf.se/nyheter/arm-presenterar-ny-arkitektur-for-processorer-forsta-pa-10-ar
570149
Nyheter
falskt
Mer muskler från Arm

Arm släpper ny arkitektur för processorer – rustar för nästa 10 år

[{ msrc: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/laura-ockel-rozwxefl27k-unsplash.jpg?itok=JDffRuw9', src: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/laura-ockel-rozwxefl27k-unsplash.jpg?itok=yDfTbVS6', osrc: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/laura-ockel-rozwxefl27k-unsplash.jpg', w: 1936, h: 1500, title: ' ' },]
Första större uppdateringen på tio år från kretstillverkaren.

Kretstillverkaren Arm har presenterat en ny arkitektur för sin plattform och det är den första större uppdateringen på ett årtionde. Allt från Snapdragon till Samsungs Exynos till Apples chipp i Iphone och vidare till Huaweis tidigare Kirin-chipp baseras på ARM:s processorarkitektur, så utvecklingen har stor inverkan på hela mobilbranschen och långt utanför den i takt med att chipp, uppkoppling och intelligens hamnar i allt fler prylar. 

Den nya arkitekturen kallas för ARMv9 och enligt Arm själva ska den nya arkitekturen användas i 300 miljarder kommande enheter vilket påstås vara tillräckligt för att hålla tekniken aktuell en bit in i 2030-talet. Primärt fokuserar den nya arkitekturen på tre områden: säkerhet, hantering av artificiell intelligens samt virtuell och förstärkt verklighet.

Den nya arkitekturen använder bland annat den senaste versionen av företagets Scalable Vector Extensions-teknik som har utvecklats i samarbete med Fujitsu och som bland annat använda i världens för tillfället snabbaste superdator Fugaku.

ARMv) innehåller dessutom företagets nya Confidential Compute Architecture (CCA) för att skydda programkod och personlig information. 

För tillfället finns det ingen information om när den nya arkitekturen kan komma att dyka upp i nya produkter.

Källa

Ämnen