"200-megapixelssensor i Samsung S22, men först hos Xiaomi" | Mobil
1
1
http://mobil.mkf.se/nyheter/200-megapixelssensor-i-samsung-s22-men-forst-hos-xiaomi
570283
Nyheter
falskt
Högupplöst

"200-megapixelssensor i Samsung S22, men först hos Xiaomi"

[{ msrc: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/sonysensor.jpeg?itok=g6Gl-gs9', src: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/sonysensor.jpeg?itok=gax6DImu', osrc: 'http://mobil.mkf.se/sites/mobil.se/files/sonysensor.jpeg', w: 938, h: 417, title: ' ' },]
Samsung har i stort sett avslöjat att de ska lansera en sensor med en upplösning på 200 megapixlar. Antagligen kommer den att hamna i deras kommande Galaxy S22 Ultra, men först blir det nog hos en annan tillverkare.

Rykten kring olika kamerasensorer har florerat länge, bland annat att Samsung har varit på gång med en sensor med 200 megapixels upplösning. I ett inlägg på den kinesiska sociala mediersidan Weibo har den välkände teknikläckare Ice Universe rapporterat om att det sannolikt blir Samsungs S22 Ultra som blir den första Samsungtelefonen med den här sensorn. 

I en annons för Samsungs Exynos-chipsets är de förhållandevis tydliga med att det kommer att komma en kamera med den här upplösningen. Men liksom med deras tidigare 108-megapixelssensor så förväntas den kinesiska tillverkaren Xiaomi vara den som först levererar en telefon med en här sensorn. Xiaomi och Samsung har ett långtgående samarbete inom just detta område.

Det sägs att den kommande sensorn ska ha en pixelstorlek på 0,64 mikrometer. Det kan jämföras med en sensor som de lanserade i vintras, 50mp Isocell GN2 som har 1,4 mikrometer stora pixlar och den uppdaterade versionen av deras 108-megapixelsssensor har 0,8 mikrometer stora pixlar. I takt med att upplösningen ökar minskar alltså pixelstorleken, så länge man inte gör sensorn större. Fördelen med större pixlar är att varje pixel kan samla in mer ljus och brusegenskaperna blir ofta bättre. Det här kan dock motverkas med så kallad pixelbinning, en teknik där man låter flera mindre pixlar fungera som en enhet. Det ger lägre upplösning men bättre egenskaper i svagt ljus. 

Men det har också ryktats om att Samsung är intresserade av att byta strategi kring sina kameror då de högupplösta sensorerna inte gett vad de förväntade sig. Möjligen kan det leda till att vi får se större sensorer med lägre upplösning framöver.